26 juni 2009

Läkarbesök

Nu har jag äntligen varit hos läkaren med de där störiga såren som bara blir fler och fler... det visade sig vara ganska "allvarligt" ändå, Stafylokocker.

Citat från Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Stafylokocker)
"De flesta Stafylokocker finns i människans normalflora, på hud och i håret samt slemhinna men är också viktiga patogener. De kan orsaka flertalet olika infektioner men är en särskilt vanlig orsak till hudinfektioner, skelettinfektioner och endokardit. Staphylococcus aureus kan också ge upphov till matförgiftning.


Symptom
Det börjar i regel som små röda prickar eller sår. Om såret ej behandlas så expanderar pricken/såret förhållandevis snabbt. Det behöver inte dröja mer än 2-3 dagar från smittotillfället, innan såret vuxit till sig och blåsor uppstår. Bakterierna frodas i värme och fukt. Att använda plåster kan vara nödvändigt för att inte smitta omgivningen, men ett tätt slutet plåster skapar en perfekt miljö för bakterierna att frodas.

Smittorisk
Hudinfektioner är mycket smittsamma vid beröring. Handdukar, sängkläder och kläder som ligger mot smittområdet bör bytas varje dag och bör ej komma i kontakt med någon annan. Såren kliar och detta leder ofta till att smittbäraren kliar på smittade områden och sprider bakterierna vidare. Infektionen sprider sig bara vid direktkontakt, så om smittbäraren tänker på att tvätta händerna ofta och att ha
handsprit till hands, så kommer smittorisken reduceras kraftigt.

((Jag har smittat mig själv genom att ha kliat på ett sår och sedan kliat mig vid ögat där jag nu oxå fått sår))

Behandling

Besök helst läkare direkt vid första symptom. Finns ej möjlighet till läkarbesök så går det att behandla på egen hand, om behandlingen påbörjas direkt. Behandlingen består då i att tvätta såret 3-5 gånger om dagen, att torka ut såret och använda antibakteriel kräm på och runt såret. MICROCID är en sådan kräm som finns att köpa receptfritt på apoteket.
Om såret fortsätter växa trots behandling, om smittan sprider sig till flera olika ställen eller om såren inte har minskat efter 5-7 dagars behandling, sök hjälp av läkare. Bahandlingen kommer då med största säkerhet att bestå av någon typ av flukloxacillin som bör pågå i 2-5 dagar."
Hämtad från "
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hudinfektion"


Jag fick Herracillin som jag ska ta 3ggr/dag i 10 dagar *suck*
Såhär ser det ena såret ut... det har iallafall torkat nu :-)
Det har hänt en hel del faktiskt som jag i dagarna ska berätta för er... men får nog dela upp allt så det inte blir en lååååång roman :-)
Men nu är det dax för sängen, avslutar med denna vackra bild på kvällens vackra solnedgång ute på "lannet".

3 kommentarer:

Twwety sa...

Krya på dig. Finns något att hämta på min sida, kram

MizanFlisan sa...

Det finns något att hämta på min sida!

Ulrika sa...

huvva så obehagligt att få sår särskilt sommartid. Fast bra att det är lättbotat.

Vad spännande att höra vad som hänt dessa dagar, kuliga saker kanske? *väntar med spänning*