03 januari 2009

Fibro

Nu ska jag egentligen sova!!!
Men kände att jag ville lägga in en liten text om fibro som jag tycker beskriver både sjukdomen & livet runtomkring bra och enkelt!!
Det är ju tyvärr så att det är en osynlig sjukdom & därför är det MÅNGA som aldrig blir tagna på allvar... HEMSKT!!!
Ibland kan jag önska att jag hade gips där jag har ont just vid det tillfället för att det ska synas & så att människor runtomkring vet om de kan krama om en eller ej...
ja, ibland kan det faktiskt vara så j-vligt att man inte ens kan ta emot en kram!!!
Ska skriva lite om nyår & dagarna efter, men det blir imorgon efter att min systerdotter varit här...


Hej!
Mitt namn är Fibromyalgi, jag är en Osynlig Kronisk sjukdom och jag är nu din följeslagare för resten av livet.
Andra runt omkring dig kan inte se eller hota mig, men DIN kropp kan känna mig.
Jag kan attackera dig var, när och hur jag vill. Jag kan orsaka dig våldsam smärta eller, om jag är på bra humör, orsaka dig värk överallt.
Jag minns när du och Energi sprang omkring tillsammans och hade kul. Jag tog Energin från dig och gav dig Utmattning istället.
Försök att ha kul nu!
Jag tog även God Sömn från dig och gav dig Fibro-Dimma i utbyte. Jag kan få dig att darra inombords, eller få dig att frysa eller svettas medan alla andra känner behag.Javisst ja, jag kan få dig att känna ångest eller depression också.
Om du har planerat något eller ser fram emot en spännande dag, så kan jag ta det ifrån dig med. Du bad inte om mig, jag valde dig av olika anledningar, t ex det där viruset du aldrig blev fri från, eller den där bilolyckan, nackskadan eller kanske var det de där åren av förödmjukelse och trauman? Hur som helst, jag är här för att stanna.
Jag hör att du tänker gå till en läkare som kan göra dig av med mig. Jag skrattar så jag kiknar. Försök du bara!!
Du kommer att vara tvungen att gå till många, många läkare innan du får någon att hjälpa dig på ett effektivt sätt.Du kommer att bli ordinerad värktabletter, sömntabletter, energipiller, tillsagd att du lider av ångest eller depression, rekommenderad att prova TNS, bli masserad, tillsagd att om du sover och motionerar regelbundet kommer jag att försvinna, tillsagd att tänka positivt, förnedrad, uppmanad att rycka upp dig, och MEST AV ALLT, aldrig bli tagen på allvar med hur du känner dig, när du klagar till läkaren om hur utmattande livet är varje dag.
Din familj, dina vänner och dina arbetskamrater kommer alla att lyssna till dig ända tills de tröttnar på att höra om hur jag får dig att må och om vilken utmattande sjukdom jag är.
En del av dom kommer att säga saker som t ex "Äh, du har bara en dålig dag”! Eller "Ja jag kom ihåg att du inte kan göra saker du kunde för 10 ÅR sedan". Utan att höra att du faktiskt sa 10 DAGAR sedan, en del kommer att börja prata bakom din rygg, medan du sakta känner att du håller på att förlora din värdighet i dina försök att få dem att förstå.
Speciellt när du är mitt inne i en diskussion med en "normal" människa och har glömt vad det var du skulle säga härnäst...Inga kommentarer: